7 tips til at fange fisk i Put & Take

Har du ikke held med dit Put & Take-fiskeri? Så kan du optimere dit fiskeri med denne række af tips. Få 7 tips til at fange fisk i Put & Take herunder.

1. Bevæg dig rundt ved søen

Når du fisker i en Put & Take sø, kan det være en stor fordel at bevæge dig rundt ved søen. Skift plads jævnligt, hvis du ikke mærker aktivitet, der hvor du står og fisker. En af årsagerne til at du ikke fanger fisk, kan være at der simpelthen ikke er fisk der hvor du står og fisker. Det kan være nødvendigt at opsøge fiskene i søen. Prøv dig frem på forskellige spots, og se om du kan finde fiskene.

Det er ærgerligt at fiske i timevis, hvis fiskene står 50 meter længere henne.

Vær opmærksom på at Put & Take søens ørreder, ikke nødvendigvis står lige i midten af søen. De går lige så tit tæt på land. Så fiske varierende placeringer, så øger du chancen for at få hug.

2. Stå tidligt op. Fisk fra morgenstunden

Du kan ofte få en fordel ved at stå tidligt op, og fiske helt fra morgenstunden. Det gode morgenfiskeri kan der være flere gode grunde til. Fiskene i søen er er endnu ikke blevet forstyrrede. Og solens første stråler kan give god aktivitet søen. Ofte er der heller ikke så mange mennesker ved Put & Take søen på dette tidspunkt af dagen. Så kan du bedre komme til ved søen, og få afprøvet nogle forskellige spots i søen.

Og så byder morgenfiskeriet ikke mindst på flere naturoplevelser. Den stille stund der kun afbrydes af naturens lyde er fantastisk. Fuglenes sang, måske en kronhjort der bræger, en hare eller et rådyr der kigger forbi. Morgenen er der hvor magien sker i naturen.

3. Skift agn jævnligt

Ørrederne i en Put & Take sø kan være meget svære at overliste. Det er ikke altid at den samme agn virker. På dage kan ørrederne være ekstremt kræsne og sky, og tæt på umulige at få i hugget. På andre dage er de aggressive og bider på næsten alt, man præsenterer for dem. Så du må forsøge dig lidt frem på dagen. Start med det der plejer at virke.

Mærker du ikke aktivitet fra fiskene, selv om du ved at der er fisk på dit spot, skal du prøve at udskifte agn. Fisker du med PowerBait kan du prøve forskellige farver og dufte. Prøv eventuelt gerne med to kontrastfarver samtidigt. Det kan være voldsomt effektivt. Sort/orange, grøn/pink, hvid/sort eller noget helt fjerde.

Prøv forskellige typer af endeagn som eksempelvis spinner, blink, gennemløber eller små mikroblink. Du kan også prøve at fiske med gummiagn. De kan skabe en livagtig gang i vandet, som kan få ørrederne til at hugge.

Det nytter ikke at fiske med den samme agn dagen lang, hvis nu ørrederne bare ikke gider denne type agn på dagen. Test dig frem. Skift agn jævnligt. Og få fisket noget vand af.

4. Skift dybden du fisker

Ørrederne kan både bevæge sig rundt på bestemte placeringer i fiskesøen, men de kan også bevæge sig op og ned i vandsøjlen, og stille sig i bestemte dybder. Er det en dyb sø du fisker i, er der noget mere vand du kan fiske af vertikalt. Men selv i en mere lavvandet sø, kan ørrederne stå i bestemte dybder i vandsøjlen. Fisker du tæt ved overfladen og fiskene står helt nede ved bunden i en 3 meter dyb sø, får du formentligt ikke fisk denne dag. Chancerne er i hvert fald meget mindre.

Årstider og vandtemperatur spiller kraftig ind på hvor dybt fiskene står i vandet. I kolde perioder går fiskene dybt og tæt ved bunden. Andre perioder går de tæt ved overfladen. Og i en helt anden periode går de i de mellemste vandlag.

Der er nogle typiske tegn for visse tider af året, som du kan prøve at følge. Som tommelfingerreglen gælder følgende:

 • Forår
  Ørrederne er mere aggressive i denne periode og befinder sig de fleste steder i vandsøjlen.
 • Sommer
  I varme perioder, specielt midt på sommeren, vil fiskene ofte stille sig dybt i vandet. Ofte gerne tæt på bunden af søen, hvor vandet er koldere.
 • Efterår
  Når de varmere vandtemperaturer falder igen, vil ørrederne trives bedre. De bliver mere aggressive og jager føde de fleste steder i vandsøjlen.
 • Vinter
  Vinteren giver koldere vand, og ofte er vandet varmest ved bunden. Det er derfor her at de fleste fisk vil opholde sig i årets koldeste måneder. Prøv derfor at starte med at fiske dybt i kolde perioder.

Så rådet herfra er at du prøver dig frem med forskellige fiskedybder.

5. Fanger andre ved søen fisk?

Har du ikke heldet med dig, mens andre ved søen fanger fisk, kan Du prøve at aflure hvilken slags agn de fisker med. Du kan også tage en snak med nogle af de andre fiskere, og få deres råd til hvad der virker for dem denne dag.

De fleste lystfiskere deler gerne ud af deres erfaring, og hjælper dig der ikke lykkedes med fiskeriet.

6. Klæd dig på efter vejret

Den rigtige beklædning på fisketuren, kan redde mange fisketure fra tidlig fiasko. Det bliver aldrig en god fisketur, hvis du står og fryser i timevis, eller risikerer at blive kold og våd, fordi det begynder at regne. En fiskejakke kan sikre dig mod gennemtrængende vand, hvis regnenkommer forbi.

Forbered dig på fisketuren hjemmefra. Kig på den lokale vejrudsigt for området du skal fiske i, og vælg så din beklædning ud fra hvordan temperatur, vejr og vind ser ud til at blive.

Tag eventuelt et ekstra lag på hjemmefra, så du er bedre sikret mod kulde. Du kan altid tage et inderlag af, hvis det viser sig at blive for varmt ved søen.

Se vores guide til trelagsprincippet.

7. Vælg Put & Take sø hvor der er sat fisk ud for nyligt

En ikke ubetydelig faktor for dine fangstchancer er selvfølgelig, om der er fisk i søen for nyligt. Du øger dine chancer for fisk betydeligt, ved at researche lidt omkring udsætning på forhånd. Tag et kig på Put & Take-søernes hjemmesider eller Facebook-sider, og se om de skriver noget om udsætning. Er der sat ørreder ud i søen for nyligt? Så er chancen for fangst noget større.

Det varierer meget, hvor tit der sættes fisk ud i søerne. Nogle søcejere sætter ørreder ud i deres Put & Take søer dagligt, andre ugentligt eller hver 14. dag. Og det kan også svinge meget ift. høj- og lavsæson. I perioder med ferier, kommer der typisk flere udsætning, da der også er flere mulige fiskere at tiltrække.

Så tjek om der er sat fisk ud for nyligt. Så er øger du dine fiskechancer betragteligt.

Find en god Put & Take sø til din næste fisketur

Er du på udkig efter en ny Put & Take sø at fiske i? Så tag et kig på www.fiskesoerdanmark.dk. Her kan du finde en oversigt over alle Put & Take søer i Danmark.