Imprægnering af fiskejakke – sådan plejer du din jakke

Du kan forlænge din fiskejakkes levetid og modstandsdygtighed over for regn, ved at imprægnere den. Se vores guide til imprægnering af fiskejakke her.

Har du investeret i en god fiskejakke, giver der mening at gøre lidt ud af at vedligeholde den. Med lidt pleje, holder jakken længere.

Indhold i denne guide:

Vandtætheden falder ved brug

I takt med at du bruger jakken, vil jakkens modstandsdygtighed over for vind og regn mindskes. Jakken bliver udsat for slidtage, skidt, salt og vaskemidler. Det forringer vandsøjletrykket, altså vandtætheden i materialet i sin fiskejakke.

Du vil derfor kunne opleve at jakken føles tungere og mere fugtig, når det regner. Så er det ved at være på tid til imprægnering af fiskejakken.

Endvidere vil materialets åndbarhed også mindskes ved brug og slidtage.

Vask af din fiskejakke

Pas på med at vaske din fiskejakke for ofte. Det varierer meget, hvor meget en fiskejakke kan tåle at blive vasket. Ofte vil den skulle vaskes ved et mildt vaskeprogram med lav temperatur. Se vaskeanvisningen for netop din fiskejakke, for præcis instruktion.

Overvej at vaske din jakke efter 4-5 ture i kraftig regn, eller flere fisketure med påvirkning fra saltvand. Fiskejakker der bruges ved hav- og kystfiskeri, kræver oftest lidt mere pleje.

Så ved saltaflejringer, beskidte områder eller lugt, bør du overveje af vaske din jakke.

Overvej desuden at bruge et special vaskemiddel. Det skåner fiskejakkens vandtætte og åndbare membraner bedre.

Set kan anbefales at imprægnere sin fiskejakke efter hver vask.

Hvad er imprægnering?

Imprægnering er et middel der påføres tekstiler, og beskytter ved at lægge en hinde på overfladen. Den danner en vandafvisende overflade, der gør din jakke mindre modtagelig for vand, snavs og pletter. Samtidigt vil jakkens levetid forlænges markant.

Imprægnering kaldes også for DWR-behandling.Durable Water Repellant.

Imprægnering kan indeholde fluorstoffer, der er skadelige for miljøet. Se efter disse, når du køber imprægneringsmiddel. Læs mere på TÆNK.

Sådan imprægnerer du din fiskejakke

Der er typisk 2 måder, som du kan imprægnere din fiskejakke på. Wash-in imprægnering og spray imprægnering.

Wash-in imprægnering
Med wash-in imprægnering, kan du imprægnere din fiskejakke direkte i vaskemaskinen. En af fordelene med wash-in, er at du kan imprægnere flere jakker eller typer af outdoor beklædning på samme tid.

Vælger du wash-in imprægnering, skal du dog passe på med ikke at overfylde vaskemaskinen. Imprægner få stykker tøj ad gangen. Så kommer der bedre rundt alle steder, og du undgår bedre striber og områder der ikke imprægneres.

Ulemperne ved wash-in er at det slider lidt mere på tøjet. Det kan koste lidt på eksempelvis åndbarheden over tid. Imprægneringen kommer også på indersiden, og kan derved blokere lidt for den svedtransporterende membran.

Vælger du vaskemaskineimprægmeringen, skal du købe et imprægneringsmiddel skabt til formålet. Midlet tilsættes og maskinen kører på et skånsomt program.

Efter vask skal jakken hænges til tørre et sted, hvor den kan tørre hurtigt og effektivt.

Spray imprægnering
Vælger du en imprægneringsspray, er det typisk kun ydersiden af fiskejakken der imprægneres. Du kan dermed bedre styre, at du får den imprægneret alle steder. Og det giver ofte den bedste effekt. Jakken slides heller ikke helt på samme måde, som ved en wash-in imprægnering. Desuden bliver den indvendige svedtransporterende membran ikke påvirket. Alt i alt, kan sprayimprægneringen anbefales i langt de fleste tilfælde.

Du imprægnerer nemt jakken. Hæng den op, og spray imprægneringen på ydersiden af fiskejakken. Du bør vaske jakken inden, eller skylle den i  vand. Du kan med fordel sprøjte imprægneringen på, mens jakken stadig er fugtig. Lad herefter fiskejakken tørre.

Imprægnér så vidt muligt jakken udendørs, og lad også din jakke dampe af udendørs.

Efter endt behandling og tørring, er din fiskejakke klar til endnu en fisketur.

Grangers Performance Repel Plus Spray

Fiskejakker.dk kan anbefale Grangers Performance Repel Plus Spray til imprægnering af din fiskejakke.

Performance Repel er en fluorocarbon-fri imprægneringsspray, der sprøjtes direkte på din fiskejakke. Imprægneringsmidlet er Bluesign® godkendt, som er garanti for en miljøvenlig behandling.